Of het nu om familie foto’s en filmpjes gaat of de administratie van je bedrijf, het is belangrijk om al onze data te beschermen voor de toekomst. Na wat rondvraag lijken weinigen dat weloverwogen te doen, en zijn ze zich onbewust van de risico’s die daarbij horen. Laten we het hebben over de 3-2-1 back-upstrategie of hoe jij jezelf kan voorbereiden op dataverlies.
Het enig dat je duur kan komen te staan is GEEN back-up hebben
Een goede backupstrategie is voor mij een goede investering. Ik betaal liever voor een oplossing waarvan ik zeker ben dat die me op een dag zal redden dan voor een verzekering die je in de steek laat wanneer je ze nodig hebt.
3-2-1 Back-up strategie
De 3-2-1 strategie betekend dat je te allen tijde minstens 3 kopies van je data hebt. 2 lokaal op verschillende toestellen, en minstens 1 kopie op een andere locatie. Al mijn data bestaat één keer op mijn computer (1). Maar ook op een externe harde schijf (NAS) waarop ik back-ups maak met Time Machine (2). En nog een keer op een locatie ver van hier (3).
Cloud Opslag is niet hetzelfde dan Cloud Backup
Even een groot misverstand uit de wereld helpen. Of je nu Dropbox, Google drive, OneDrive of een andere cloud opslag gebruikt. Het is van belang om te begrijpen dat dit geen back-up is. Je gegevens bevinden zich op je computer en een kopie daarvan in de cloud, maar daar stopt elke vergelijking met een cloud back-up. Het idee bij cloud opslag is dat de gegevens op je computer en in de cloud synchroon zijn, zodat je er op elk moment en elke plaats aan kan. Dat brengt mee dat een bestand lokaal verwijderen ook zal verwijderd worden in de cloud. Hoe failsave deze systemen op zich ook zijn, een verkeerde beslissing van jezelf of iemand anders kan grote gevolgen hebben. Ik ben fan, maar mijn bestanden in de cloud opslag die ook in mijn computer leven worden mee opgenomen in mijn 3-2-1 back-up strategie.
3 kopies, is dat niet overdreven?
Die eerste lokale kopie is alvast een heel goed begin waarmee je in het geval van dataverlies snel je data kan recupereren. Een oplossing als Time Machine (Apple) kan je ontzorgen van deze taak omdat die alles zonder omkijken up-to-date gaat houden. Maar een back-up op een externe locatie is toch de sleutel in een goede strategie. Het voordeel van de eerste lokale back-up dichtbij te hebben is ook meteen het nadeel. In het geval dat je twee lokale back-ups bij elkaar in de buurt zijn is de kans reëel dat ze beide getroffen worden door hetzelfde onheil (brand- of waterschade).
Is 3-2-1 dan zo perfect?
Vandaag zijn er al veel nieuwe back-up strategieën zoals 3-2-2 of zelfs de 3-2-1-1-0, maar jullie gaan mij helemaal gek verklaren als ik hierover doorga. Niemand of niets is perfect, maar de 3-2-1 strategie blijft toch een goede start voor de meeste mensen, hun persoonlijke data en kleine bedrijven, zeker als je vandaag nog niets doet om je data te beschermen.
Wat heb je hiervoor nodig?
Een eenvoudige externe harde schijf, al dan niet met netwerktoegang (NAS) waarop je eenvoudig een lokale back-up kan maken van je computer met bijvoorbeeld Time Machine in het geval van een Mac. En een Cloud Backupservice die het overige werk voor je doet.

Er is er meer dan één aanbieder, maar omwille van de kostprijs, eenvoud en professionaliteit hou ik van Backblaze. Voor een betaalbaar abonnement verzorgen zei de cloud back-ups van je computer. Via de geïnstalleerde app op je computer verloopt dat volledig automatisch. Naast het feit dat je mappen kan uitsluiten om naar de cloud te sturen zijn er maar weinig settings. En dat hoeft ook niet omdat ze voor die all-inprijs een ongelimiteerde hoeveelheid data voor je bewaren. In het geval dat het nodig is kan je de back-up, of delen daarvan, gratis downloaden. Als het wat veel geworden is sturen ze je kosteloos een harde schijf met je data als je die binnen 30 dagen weer terugstuurt.

Na vele jaren gebruik te maken van Backblaze ben ik onlangs overschakelt naar Crashplan. De voornamelijkste reden was dat ik graag van meer dan één computer een backup wou en Backblaze hiervoor twee plans vraagt wat prijzig kan worden. Met een professional plan van 1 user kan je bij Crashplan tot twee computers toevoegen, met een enterpriseplan zelfs vier. De data is ook onbeperkt en als er een externe harde schijf aan mijn computer hangt kan ik die mee opnemen in mijn backupplan. Als je een Mac hebt kan je zelfs je NAS mee opnemen. Met de overstap van Backblaze naar Crashplan ben ik in mijn situatie dus van goed naar beter gegaan.
Niemand moet voor mij een doordachte back-upstrategie hebben, maar ik kan tenminste het advies geven om er eens bij stil te staan.